Burenruzies in Breda vaker opgelost dan elders

BREDA – In Breda wordt 75% van de burenruzies op een positieve manier opgelost. Daarmee scoort Breda beter dan het landelijk gemiddelde van 65%. Dat heeft Buurtbemiddeling Breda bekendgemaakt.

De 40 vrijwilligers van Buurtbemiddeling Breda, dat dit jaar tien jaar bestaat, helpen escalatie van burenruzies voorkomen. In Breda kreeg de organisatie 175 meldingen van burenruzies. De organisatie zet daarvoor onpartijdige, deskundigen in om de ruziënde partijen weer met elkaar in contact te brengen. Hiermee wil Buurtbemiddeling ook de leefbaarheid in wijk en stad vergroten.

Maar waarom werkt het juist in Breda zo goed? “We hebben echt een heel sterk team. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een team met 40 gepassioneerde vrijwilligers” laat coördinator Anoek Beekhuizen van Social Work weten.

Toch kan het altijd nog beter volgens Beekhuizen. “Burenruzies worden voornamelijk gemeld aan wooncorporaties of politie, dat willen we veranderen. Mensen moeten weten dat ze direct bij ons terecht kunnen, zo kunnen we in een vroeg stadium handelen.”

Buurtbemiddeling Breda is nog steeds volop in ontwikkeling. Dit jaar begint ze aan het aanbieden van cursussen door heel de stad. De tips die buurtbewoners krijgen tijdens zo’n cursus hebben een preventieve werking. “We leren hoe je met elkaar in gesprek gaat, waardoor een burenruzie niet voorkomt of escaleert.”

Bron: www.BredaVandaag.nl/nieuws/algemeen/2016-04-03